Att styra om webbtrafik för mobila terminaler

Allmänt
Webbtrafik kan styra om på flera olika sätt, dels på klientsidan i webbläsaren och dels på serversidan. På såväl klientsida som serversida kan omstyrningen också ske med ett antal olika tekniker, allt beroende på vilken webbserver och vilket publiceringssystem man använder, respektive vilken webbläsare man använder.

Informationen nedan är inaktuell från 2008-12-11 eftersom Telia då lanserat en ny teknisk lösning. Förslag till hur redirect nu kan genomföras finns här: http://surfclosed.wordpress.com/tech-info/

Här redogörs för en metod på serversidan som styr om mobil trafik från Telias SurfOpentjänst samt en metod på klientsidan som styra om all trafik från mobila terminaler.

1. Styra om SurfOpen-trafik till en sida som berättar att sajten inte är tillgänglig för SurfOpen-användare, alternativt till tidningens mobila sajt.

För att göra detta krävs logik på webbserversidan, det går inte att med några driftstabila metoder göra det på klientsidan eftersom man måste analysera var trafiken kommer ifrån innan man kan avgöra om trafiken ska styra om eller inte. Nedan redovisas EN av de närmast oändliga metoder som kan användas för detta. Den här metoden kan användas på webbservern Apache och metoden i sig använder tilläggsfunktionen REWRITE ENGINE .

För att styra om trafiken till tidningsutgivarna.wordpress.se:
RewriteEngine on
RewriteCond %{HTTP_USER_AGENT} ^Mozilla.+Novarra.+ RewriteRule ^/(.*) http://tidningsutgivarna.wordpress.se [L,R]

För att styra om trafiken till er mobila sajt:
RewriteEngine on
RewriteCond %{HTTP_USER_AGENT} ^Mozilla.+Novarra.+ RewriteRule ^/(.*) http://mobil.ertidninghär.se [L,R]

2. Styra om all trafik från mobila terminaler

Att styra om all trafik från mobila terminaler till en annan webbplats eller speciell adress kan göra på lite olika sätt. Det finns ett antal sätt att göra detta på serversidan respektive på klientsidan. Använder man serversideslösningar tvingas man använda olika lösningar beroende på vilket operativsystem, webbserver och webbpubliceringsprogram-vara som används. Den enklaste och mest generella metoden är att använda LINK-tagen som infogas i HEAD-stycket av htmlkoden.

Hur gjorde ni? Dela gärna med er i en kommentar

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: